Psykosomatiske tilstande og kroniske smerter.
Begrebet psykosomatiske tilstande handler om samspillet mellem krop og psyke. Det indfanger tilstande, hvor vores hjerne f.eks. producerer smerter som svar på et dysreguleret nervesystem. Nogle gange er det udtryk for en dysregulering, der er forankret i en ikke tilstrækkelig tryg barndom, og andre gange produceres smerterne på baggrund af psyko-biologien med afsæt i ulykker, stress, piskesmæld, hjernerystelser mv.
På trods af at smerterne er virkelige, findes der ikke en medicinsk forklaring på dem.
Denne type smerter går under begreber som psykosomatiske smerter, kronisk smertesyndrom, funktionel lidelse mv.
Hvad er psykosomatiske tilstande?
Psykosomatiske tilstande har mange udtryksformer. Fælles er, at du, der lider af en psykosomatisk tilstand, har fysiske smerter, sansninger, træthed, eller hvordan dit symptom nu viser sig. Der er altså et reelt fysisk ubehag/lidelse, også selvom der ikke kan findes en medicinsk forklaring.
Mange har derfor også den erfaring, at de har banket på i lægeverdenen eller i socialsystemet meget længe, og oplever, at de ikke er blevet hjulpet eller mødt.
Hvordan dine symptomer end viser sig, er det vigtigt, at du bliver hjulpet til at forstå, det budskab og den sammenhæng symptomerne viser sig i kroppen.
For nogle vil kroppen fortælle os noget om angst, overgreb eller belastning, for andre viser det sig, at en oprindelig fysisk smerte har medført et opspændingsmønster, der nu producerer symptomet. Hvad enten det er det ene eller andet, vil vi hos Psykologerne på Frederiksberg være nysgerrige på, hvad din krop og dine symptomer vil fortælle dig.
Hyppige diagnoser
- Migræne
- Hjernerystelse
- Piskesmæld
- Uforklarlige smerter
- Kronisk træthedssyndrom
- Fibromyalgi
- Kroniske smerter
Alle disse diagnostiske tilstande kan, udover medicinsk og lægelig behandling, ofte lindres og i nogle tilfælde helt opløse sig ved et vedholdende arbejde med de bag ved liggende årsager.
Hos Psykologerne på Frederiksberg er det vores erfaring, at den psykologiske behandling med fordel kan kombineres med andre former for behandling. Fysioterapi, osteopati, træning, yoga mv kan med fordel supplere den psykologiske behandling.
Vores erfaring er, at det ofte er et komplekst samspil mellem forskellige forhold, der fører til en psykosomatisk problemstilling. Derfor er det ofte også flere veje til opløsning eller lindring af problemet.
Måske havde du i udgangspunkt for stort ansvar i barndommen evt med svigt og overgreb og måske havde du samtidig en alt for for stresset livssituation, så da hjernerystelsen indtraf, kunne kroppen ikke bære mere? Måske passede din krop på dig ved at “lægge dig ned” i et smertemønster, så du fik lejlighed til at ændre den måde, dit liv er organiseret på?
Hvis du genkender denne eller en lignende beskrivelse, kan vi, hos Psykologerne på Frederiksberg, hjælpe dig med langsomt og i dit tempo at få undersøgt, om vi kan finde nye måder at passe på dig.
Ofte omfatter arbejdet at arbejde med grænsesætning, bevidstgørelse af ressourcer og begrænsninger, kontaktarbejde med kroppen, angst behandling, balancering af nervesystemet.
Symptomer
Symptomerne på, at du lider af en psykosomatisk lidelse er mange og forskelligartede.
Fælles er, at de volder stor frustration, angst og ofte smerte. Det er også fælles, at man ikke kan finde en fysiologisk eller lægelig forklaring, men at lidelsen er reel.
Herunder er en liste over ofte forekomme symptomer:
- Smerte / kronisk smerte
- Snurren eller prikken i muskel eller lemmer
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Angst eller depression
- Dødhedsfornemmelse
- Spændinger
- Svien
- Uro
- Udmattelse
- Søvnforstyrrelse
- Hjernetræthed
- Dissociation
- Kulde eller brændende fornemmelse
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du genkender dig i beskrivelsen oven for, kan du hjælpe dig selv ved at begynde at sætte farten ned. De fleste af vores klienter har svært ved at acceptere, at de magter mindre end før eller at de har brug for andres hjælp og støtte.
Hvis du ikke lytter til, at kroppen siger fra, at det er for meget, at du ikke magter, vil kroppen blive ved med at vise dig, at ressourcerne er opbrugte – ofte i form af et eller flere af ovennævnte symptomer.
Dette er ikke det samme som, at det er din egen skyld at du får symptomer! Det er vores erfaring, at psykosomatiske symptomer og kroniske smerter er en kompleks problemstilling, der kræver professionel hjælp.
Hos Psykologerne på Frederiksberg kan vi hjælpe dig med at håndtere stress i dit liv i forbindelse med dine kroniske smerter.
Kroniske smerter
Smerter tjener det vigtigte formål at advare os om fare eller skade.
Kroniske smerter er imidlertid ofte mere komplekse. Vi opfatter almindeligvis smerte som en ren fysisk fornemmelse. Hos Psykologerne på Frederiksberg har vi erfaring med, at smerter kan have fysiske, psykologiske og følelsesmæssige rødder.
Kroniske smerter kan udløse følelser som vrede, håbløshed, sorg og angst. For at behandle smerter effektivt anbefaler vi, at du tager fat på både de fysiske, følelsesmæssige og psykologiske aspekter af smertebilledet.
Medicinske behandlinger, herunder medicin, kirurgi, rehabilitering og fysioterapi, kan være nyttige til behandling af kroniske smerter. Den psykologiske behandling af smertebehandling indeholder bl.a. at arbejde med at forstå, forløse, bearbejde eller at styre de tanker, følelser og adfærden, der ledsager ubehaget. Dette kan medvirke til at hjælpe dig med at håndtere dine smerter mere effektivt – og kan i mange tilfælde reducere intensiteten af din smerte.
Nedenfor er en liste over råd, der kan være nyttige i det psykologiske arbejde med smerte:
- Forbliv aktiv.
Smerter, eller frygt for smerte, kan lede os til at ophøre med at gøre de ting, vi nyder. Undlad at lade smerterne definere dit liv. - Opmærksomhed.
Vær opmærksom på når smerten øges eller mindskes, på den måde kan du få følelsen af at få lidt medbestemmelse tilbage. - Lær dine grænser at kende:
Fortsæt med eller påbegynd at være aktiv på en måde, der anerkender dine fysiske begrænsninger. Lav en plan om, hvordan du håndterer dine smerter, og lad dig ikke presse dig selv til at gøre mere, end du kan klare. - Fysisk aktivitet.
Mange har glæde af træning med lav effekt, f.eks. yoga, gåture, hensyntagende holdt træning og svømning. Respekter kroppens begrænsninger. - Hold kontakt til dit netværk.
Ræk ud og bliv ved med at se mennesker i dit netværk. Forskning viser, vi er mere modstandsdygtige overfor mistrivsel eller psykisk lidelse, når vi har et godt netværk. Bed om hjælp, når du har brug for det. - Distraher dig selv.
Øv dig på at finde metode at distrahere dine tanker og sanser fra smerten, når den mærkes særligt svær. Se en film, gå en tur, dyrk en hobby eller eller flyt opmærksomheden til et sted i kroppen eller uden for kroppen, der giver div velvære. Behagelige oplevelser kan hjælpe dig med at reducere smerter. - Bevar håbet.
Selvom det kan føles håbløst, er der hjælp at hente. Der findes mange veje til at reducere smerte og med psykologisk behandling lærer mange at håndtere smerterne og dermed at opleve tilstanden på en anden måde. - Medicin
Hvis medicin er en del af din behandlingsplan, skal du altid bruge den som foreskrevet af din læge.
Litteratur:
Allan Gordon: vejen ud af smerte.