Abort

Abort er den almindelige betegnelse for en afsluttet graviditet før 20 ugers graviditet.

Det anslås dog, at op til en ud af fire graviditeter kan ende med abort. Dette tal tager ikke højde for dem, der sker, før kvinden opdager, at hun er gravid. Faktisk kan det være, at den reelle procentdel af afsluttede graviditeter som følge af abort er så høj som 50 %.

Spontan abort

Det anslås, at omkring tre fjerdedele af de spontane aborter sker inden for de første 12 uger. Spontan abort er altså ganske almindeligt og opleves af rigtig mange kvinder. At gennemleve en spontan abort kan være en yderst personlig, sorgfuld og følelsesmæssig vanskelig oplevelse.
Spontan- og provokeret abort efterlader ofte kvinden i en sorg.

Fordi spontan abort ofte skar tidligt i graviditeten, er det almindeligt, at omgivelserne tror, at følelsen af tab ikke er til stede. Af denne grund har man som regel en tendens til at undervurdere den psykologiske effekt af en abort, undtagen af dem, der har oplevet det.


Provokeret abort

At få en provokeret abort er forbundet med mange forskellige reaktioner og følelser.
Måske ønskede du at få barnet, men fostret var sygt? Eller graviditeten kom på det forkerte tidspunkt, eller med den forkerte partner? Måske var graviditeten et uheld eller resultat af fejlslagen prævention?
Under alle omstændigheder er det almindeligt at få en efterreaktion efter provokeret abort.

 • Ligesom der er mange forskellige grunde til at beslutte sig for en abort, er der også mange forskellige måder at reagere på. Det er helt normalt at du oplever blandede følelser i forbindelse med en abort.
  Følelser af lettelse, dårlig samvittighed eller sorg efter aborten er både almindelige og optræder ofte samtidig eller i forlængelse af hinanden.
  En del føler lettelse, når indgrebet er overstået og tænker kun indimellem på aborten, selvom det også var en alvorlig beslutning for dem.

  På trods af lettelsen og glæden over, at aborten er overstået, kan du dog også opleve at være ked af det og have let til tårer – især, hvis du var meget i tvivl inden aborten. Det er også helt normalt at føle en grad af dårlig samvittighed, selvom du ikke fortryder din beslutning. For de fleste kvinder kan det hjælpe at snakke med partneren, venner eller familie om følelserne.
  Men for nogle kvinder er det ikke tilstrækkeligt, at bruge sit netværk. De kan efterfølgende udvikle en psykisk krisereaktion, sorg eller ligefrem depression.

  Risikoen for, at du udvikler en efterreaktion er størst:

  • hvis valget om abort var forbundet med stor tvivl
  • hvis du følte dig presset til abort
  • hvis du tidligere har været ude for belastende oplevelser i dit liv
 • Nogle kvinder, der får en provokeret abort, oplever psykiske reaktioner. Disse kan for eksempel være:

  • Krisereaktioner. Aborten kan blandt andet fremkalde fortrydelse, skamfølelse, angst for at blive straffet for en ”forkert” handling, selvbebrejdelser og/eller desorientering
  • Depression

  Disse efterreaktioner rammer typisk kvinder, som for eksempel har været meget i tvivl om valget eller har følt sig pressede til at få foretaget aborten.
  Hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer, kan det være godt at opsøge professionel hjælp:

  • Trist og nedtrykt efter aborten
  • Græder meget og føler mig tom
  • Overopmærksom på gravide, barnevogne og børnetøj
  • Svært ved at sove og koncentrere mig om min hverdag
  • Tvivl om det var det rigtige valg at få en abort
  • Besvær med at være sammen med børnefamilier
 • Det er vigtigt, at du får sat ord på dine følelser og arbejder med forløbet før, under og efter aborten.
  Det er almindeligt at opleve, at det er svært et tale med andre om, hvordan du har det. Tanker som “det var jo dit eget valg” fra dig selv eller som en holdning, du møder, når du taler med andre om det kan besværliggøre forståelsen mellem dig og andre. Dermed kan det være svært at opleve sig mødt i ked af det-heden. For selvom du selv har truffet valget om at få en abort, er det ikke unormalt at føle skam, selvbebrejdelse og sorg eller at komme i tvivl, om det var den rette beslutning. Du har måske svært ved at huske de grunde, der gjorde, at du valgte aborten.
  Hos Psykologerne på Frederiksberg har vi god erfaring med at hjælper kvinder og deres partnere blandt andet med, hvordan du kan håndtere de modstridende følelser, du/i oplever.

 • Bøger

  • “Bogen om provokeret abort” Af Jacob Birkler – Køb her
  • “Tabte Drømme – Kvinder og Spontan abort” Af Christina Lassen-Andersen og Lise Unmack – Køb her

Ønsker du en samtale?

Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

Søs Sinnerup

+45 21 12 02 20
www.psykologsøssinnerup.dk

Mette Hedegaard

+45 61 30 60 13
www.psykologmettehedegaard.dk

Maria Holberg

Tlf.: +45 93 99 50 10
mariaholberg@protonmail.com

  Ønsker du en samtale?

  Kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores psykologer.

  Søs Sinnerup

  +45 21 12 02 20
  www.psykologsøssinnerup.dk

  Mette Hedegaard

  +45 61 30 60 13
  www.psykologmettehedegaard.dk

  Maria Holberg

  Tlf.: +45 93 99 50 10
  mariaholberg@protonmail.com


   Kontakt